Moeder worden is ontzettend spannend. Zeker bij een eerste kindje. Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over de kraamzorg: wat doet de kraamverzorgende allemaal, wanneer meld ik mij aan bij de kraamzorg, hoe werkt de bevalling, wat zijn de kosten? Ik zal ze hier zoveel mogelijk proberen te beantwoorden.
Wat kun je van mij verwachten:
Vanaf 6 weken kun je je al bij mij aanmelden en inschrijven voor kraamzorg. Na je termijnecho (zo rond de twaalf weken) kom ik langs voor een kennismakingsgesprek. Rond de 34 weken volgt er een intakegesprek en nemen we alle belangrijke dingen voor wat betreft de bevalling en de kraamweek door. Ook bij de eventuele thuisbevalling of verplaatste thuisbevalling ben ik aanwezig om de verloskundige te assisteren. Dit wordt allemaal vergoed door je zorgverzekeraar (m.u.v. de wettelijke eigen bijdrage).
Aan een kennismakingsgesprek op locatie zijn kosten verbonden, maar deze worden niet in rekening gebracht als jullie mij inhuren.
Ik heb regelmatig contact met jullie voordat je gaat bevallen. Wij informeren elkaar af en toe hoe het gaat als de bevallingsdatum dichterbij komt.
Bij een thuisbevalling zorg ik ervoor dat na de bevalling het huis weer netjes en schoon is. Ik laat jullie dan met voldoende informatie achter totdat de kraamweek begint.
De bevalling staat los van de kraamweek, deze uren tellen dus niet mee voor de hoeveelheid kraamzorg die jij ontvangt.
Na een poliklinische bevalling, waarbij ik zelf aanwezig ben, ga ik met jullie mee naar huis om de kraamzorg op te starten en jullie met voldoende informatie achter te laten. Als de poliklinische bevalling geassisteerd wordt door een extern team dan vindt opstart van de kraamzorg plaats bij thuiskomst tot uiterlijk 21:00 uur. Kom je na deze tijd thuis dan start de kraamzorg de volgende dag tussen 8:30 en 9:00 uur.
Ook na thuiskomst na een medische bevalling ben ik bereikbaar voor een opstart indien gewenst tot 21:00 uur.
Het belangrijkste is de zorg voor moeder en kind. Dagelijks doe ik de controles bij de moeder, zoals de temperatuur, de pols, de stand van de baarmoeder en bekijk ik de eventuele hechtingen of wond. Dit wordt dan aan de verloskundige gerapporteerd.
De baby houd ik goed in de gaten; het gewicht, de temperatuur en de urine en de ontlasting worden gecontroleerd en gerapporteerd. Ook begeleid ik jullie bij het geven van de borst- of flesvoeding als jullie daarvoor kiezen.
Het huishouden houd ik in de kraamweek draaiende. Ik doe licht huishoudelijk werk, vermaak andere kinderen binnen het gezin indien aanwezig en verzorg het ontbijt, de lunch, eventueel het avondeten als daar nog tijd voor is.
Hopelijk hebben jullie dan aan het eind van de tijd samen een onbezorgde en relaxte kraamweek gehad en zijn jullie klaar om, met alles wat jullie geleerd hebben, vol vertrouwen de toekomst met jullie kindje in te gaan.
Na de kraamweek ben ii nog altijd bereikbaar voor vragen.